Kommentarok

Kommentárok – Vélemények – Beszámolók


Ebben a szekcióban a ti beszámolóitok szerepelnek, véleményetek bármelyik szereplorol, kommentárok az eseményekhez… minden! Küldd el a véleményedet, és megpróbálom még aznap feltölteni ide.


Egy REMEK visszatekintés a sorozatra
Egy REMEK analízis Jean-ról


A „Nadia – The Secret of Blue Water” minden tekintetben minden idok egyik legjobb anime-klasszikusa

Megjelenítés: mivel a „Nadia” készítése során állandóan változik a vizuális megjelenítés minosége, inkább áttérek más témára és egyéb dolgokról írok -_- (Gainax, mi az ég van veletek, meg az állandóan ingadozó pénzügyi helyzetetekkel??).

1-8. illetve 9-24. rész (a szereplok bemutatása és a Nautilus-Saga).
Itt a grafika nagyon szép (más ’80-as évek végén, ’90-es évek elején készült animékkel összehasonlítva is kiemelkedo, de megállja a helyét némely ’90-es évekbeli sorozat mellett is). Óriási részletességgel elvégzett munka, amely egyre jobban megszeretteti velem a sorozatot. A harci jelenetek nagyon pergosek és akciódúsak. Vannak ugyan eléggé sötét és fenyegeto jelenetek, de ezzel szemben számos világosabb és szinte már gyerekesnek mondható is látható.

25-34. rész (A gyalázatos szigeti epizódok)
Itt történt, hogy a stúdió megpróbált pénzt (vagy mást) spórolni, és elkövette azt az irtózatos baklövést, hogy a csúcsminoségu animációt olcsó koreaira vagy egyéb japán cégek által készítettre cserélte. Nagyon primitív az animáció, néha már egyszeruen nézhetetlen. Vannak olyan jelenetek, ahol hallatszik a szinkronszínészek hangja, ám a szereplok ajka nem is mozog. Így elcseszni egy jó sorozatot… X_X

35-39. rész (A befejezés)
Na, itt tér vissza az igazi „Nadia”, az animáció is újra visszakerül a Gainax-stúdióba (atya ég, mi tartott ennyi ideig??? -_-). És jobb, mint valaha. A sorozat befejezése egyszeruen elsöpro ereju.

A grafika tehát nálam 5-ös listán négyest kap. Az elején simán ötöst adok neki, de a szigetes epizódok leviszik kettesre… Fansubber-csapatok (rajongók, akik önerobol és mindenféle fizetség nélkül feliratoznak anime-filmeket – a ford. megj.) is úgy döntöttek, hogy a 24-28. részeket egy az egyben kihagyják, mivel olyan alacsony a sorozat színvonala. Ráadásul ezeknek az epizódoknak nincs is komolyabb jelentosége a történet egészét tekintve. A technikai megoldás viszont nagyon pontos és részletes, olyan, amit a Gainax-tól megszokhattunk, és a Gunbuster-ben meg az Evangelion-ban is láthattunk. Néhány ismeros részlet mindhárom animében megjelenik, érdemes nyitva tartani a szemünket.

A történet: hm, mit is mondjak. A sorozat minden 8. vagy 16. részben nagy fordulatot vesz. NAGYON nagyot. Ha megnézed az elso részt, átugrod a többit és megnézed az utolsó részt, fogalmad sem lesz róla, hogyan jutottunk el idáig. Nagyon mozgalmas a történetvezetés: szerelem, gyulölet, barátság, fejlett technológia, álarcos gonosz ellenfél, egy hajó, mely mindent fel tud robbantani, hihetetlenül nagy fegyverek, melyek városokat pusztítanak el, stb. stb. No és persze a bibliai utalások. A technikai részletek is aprólékosak is igényesek. Nagyon sok technikai duma, amit hallunk, ismerosen és értelmesen hangozhat, különösen, ha jártasak vagyunk a Star Trek világában (pl. páros annihilációs motor – anyag-antianyag reaktor, elektormágneses víz-propulziós hajtómu, stb.). És ha kíváncsi vagy, hogyan kerül az anyag-antianyag reaktor 1889-be, akkor egyszeruen nézd végig a sorozatot és megtudod.

Ha az elso részek alapján gyerekes ostobaságnak könyveled el a sorozatot, végzetes tévedésben vagy! Ennek a sorozatnak van talán a legbonyolultabb és érzelmileg legfelfokozottabb története.

Zene: a sorozatban a zenei aláfestés egyszeruen fenomenális!!! Remek hangulatot teremt. A nyitóklippet sokan a valaha készült legjobb opening-nek tekintik. Az animáció és a dal is remekül összeillik. A záródalnak nincs valami húdenagy animációja, de a dal nagyon szép. És az utolsó jelenet, amikor Marie eldobja a papírrepülot, és a záródalban mindenki egy ilyen repülo után fut, egyszeruen király!!!

A hangok: nagyon jó munkát végeztek a szinkronszínészek. Noriko Hidaka (Akane a „Ranma ˝”-ben, Soujiro a „Kenshin”-ben) csodálatosat alakít Jean szerepében. Marie naív gyermekszerepét is remekül összehozták. Electra-t maga Kikuko Inoue, napjaink egyik legnépszerubb szinkronszínésznoje alakítja (egyébb szerepei még: Belldandy az „Oh! My Goddes”-bol, Kasumi a „Ranma ˝”-bol). Sok színész a „Nadia” révén váltak elismertté.

Összegzés: A sorozatot Gainax legjobb munkájának tekintik (sokan még az Evangelion-nál is jobbnak vélik). OK, így is eleget értékelgettem itt, nem hiszem, hogy van értelme tovább csépelni a szót. :P

- FEL -


Karakter-analízis: Jean, a „Nadia” igazi foszereploje

A sorozat címe „Nadia a titokzatos tengerek világából”, de valami mégsem stimmel. A cím ellenére Nadia nem tunik foszereplonek. Bár nem az én tisztem kritizálni egy olyan musort, amit nem én készítettem, mégis a „Jean bizarr kalandja” cím sokkal találóbb lenne.

A történet úgy kezdodik, hogy Jean és nagybátyja egy repüloversenyre készülodnek. Innentol kezdve egészen az utolsó 2 részig a történetet Jean perspektívájából látjuk. Eloször Jean látja meg Nadia-t, miközben az biciklizik, és mindig csak akkor tudunk meg a lányról valamit, ha Jean értesül az adott dologról. Mint más romantikus elemeket tartalmazó animében, a fohos itt is szerelmes egy szereplobe, és a közönség tud róla. Nem tudjuk, hogyan érez ez a másik karakter, amíg ki nem mondja vagy cselekedetei el nem árulják. Ám Jean érzéseivel kezdettol fogva tisztában vagyunk. Például a „Maison Ikkoku” animében Godai az elso pillanattól kezdve szerelmes Kyoko-ba, és csodás lánynak tartja. Eloször Kyoko egyáltalán nem mutat érdeklodést Godai iránt, és szinte semmit nem tudunk érzelmeirol sok-sok epizódon át. Mindeközben folyamatos képet kapunk Godai álmairól és gondolatairól, érzéseirol és problémáiról. Ám Kyoko lassan kialakuló érzelmeirol csak foszlányokban értesülünk. Ugyanez a helyzet a „Nadia”-ban is. Tudjuk, hogyan érez Jean, hogyan képzeli el a jövojét, ismerjük álmait, és osztozunk a problémáiban, de Nadia érzéseibol csak keveset kapunk.

A szigeten játszódó epizódok végleg bebizonyítják, hogy Jean a foszereplo. Látjuk, hogyan dolgozik, hogy komfortosabbá tegye a szigetet, látjuk, hogyan próbál Nadia csökönyös vegetarianizmusával megbirkózni, a félreértett kapcsolatot is Jean szemszögébol tapasztaljuk. Ha Nadia lenne a foszereplo, akkor látnánk, hogyan küszködik érzelmeivel, hogyan szenved attól, hogy Jean nem képes ot megérteni. Mindez elolünk rejtve marad. Ehelyett csak annyit látunk, hogy Jean szerelmét makacs és koszívu viselkedésével állandóan darabokra töri. Jean álmában jelenik meg Nemo és ad tanácsokat, és nem Nadia-éban. Most egy apró spoiler-rel fogok szolgálni, úgyhogy vigyázatok: a 34. részben (ami egyébként a kedvencem) Jean egy dalba foglalt szerelmi vallomást ír Nadia-nak. Mivel o a foszereplo, az o perspektívájából látjuk, hogyan kéri a többiek segítségét a szöveg megírásához és zene komponálásához. Ha Nadia lenne a foszereplo, akkor látnánk, hogyan csodálkozik Jean szöszmötölésén, ahogy ide-oda mászkál és a többiekkel suttogva beszél, majd osztoznánk meglepetésében, mikor meghallja a dalt.

Egy másik bizonyíték: a filmekben általában ki a foszereplo? A jófiú vagy a rosszfiú? Hát persze, hogy a jófiú, a tiszta, jószívu, erkölcsös. Hideaki Anno, a „Nadia” rendezoje azt nyilatkozta, hogy Nadia és Jean olyanok, mint az o saját világos és sötét oldala. Tehát Jean-nak kell lennie a foszereplonek, mert o áll a világos, tiszta oldalon.

Lehet, hogy Jean Loq de Lartigue valójában Jean-Luc (egy gyakori francia férfinév) de Lartigue. Ez azt jelentené, hogy ugyanaz a keresztneve, mint egy akkori nagyon népszeru sci-fi film foszereplojének, Jean-Luc Picard-nak. Ez egy újabb bizonyítékként szolgál Jean foszereploi mivoltára, hiszen egy akkori felkapott sorozat foszereplojérol kapta a nevét. Higgyetek nekem, nem tudjátok, milyen jó az ST:TNG, amíg nem hallottátok japán szinkronnal (Riker hangját Nemo adja).

Mint ahogy már említettem, vannak pontok, amikor Nadia átveszi a foszerepet. Kb. 5 percre, amikor egy hatalmas fehér bálnával beszélget, vagy az utolsó két részben, amikor fo részese a történéseknek, de mindkét esetben csak azért, mert o viseli a Blue Water-t. Rengeteg musor van, ahol a foszereplo félreáll egy kis idore és átadja másnak a helyet. Az számít, ki az abszolút kedvenc abban a pillanatban. Nyilvánvaló tehát, hogy Riker a foszereplo! Ö… azazhogy Jean!! J Jean a foszereplo! Szóval, ha legközelebb megkérdezik toled, mi a számodra legjobb anime a világon, válaszold ezt: „Hát persze, hogy a „Jean bizarra kalandjai”!!

- FEL -


A kommentárok némelyike a VoteZone fórumról származik.Copyright© Max 2003. All rights reserved ®

Kérlek, mindezt saját (tehát ne publikus) célra használd. Köszönettel Karalyos "Brigichan" Brigittának!!