NADIA & VALÓSÁG!
(©Tamarro Forever)

- 1. rész -


1. rész

Bevezető - Mi Atlantisz? - Thartessos - Nadia mamája - Atlantiszi ábécé - Új-Atlantisz - Földrajzi adatok

Ugrás a 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 részhez
Vissza a Nadia & valóság főoldalára


Bevezető:
Amikor évekkel ezelőtt kiadták a "Fushigi no Umi no Nadia" c. sorozatot, még senki nem gondolt arra, hogy feltárja a sorozat mögött megbújó minden apró titkot.... mint ahogy az az Eva-nál történt. Pedig a Nadia azintén tele van érdekes elemekkel...

A következő információk nagy része eredeti, és híres kutatók munkájának eredménye.

Kezdjük hát...

Mi Atlantisz?

Atlantisz több, mint egyszerű "mítosz". Először Platón említette Kr. u. 400. körül két könyvében, a "Timaiosz"-ban és a "Krisztiász"-ban. Úgy körvonalazza, mint egy hatalmas szigetet, Héraklész oszlopain túl, melyet aztán elárasztott a gonoszság, és emiatt egy éjjel és nappal alatt elsüllyedt, Isten akaratából. Ez a pusztulás körülbelül 11000 éve történt. Manapság Atlantiszt úgy tekintik, mint elveszett civilizációt, egy olyan társadalmat, mely gazdagságban és jólétben élt. Most pedig haonslítsuk össze mindezt a Nadia történetével...

 

Nadia szülővárosa: Thartessos/Tartesis/Tartesso

Nevének pontos fordítását senki sem ismeri, de nem a fantázia szüleménye: 8000 évvel ezelőtt épült Andalúziában (Spanyolország) és az akkori spanyol társadalom fontos és (azokhoz az időkhöz képest) modern központjául szolgált.

Képzeljétek csak el: ismerték a perspektívikus ábrázolásmódot, melyet mi csak Michelangelo óta használunk!

Where Thartesos should be by Gainax Thartessos-t, ahogy a továbbiakban nevezni fogom (okok sora miatt), kapocsnak tekintik Atlantisz-hoz. Azonban még mindig akadnak olyanok, akik úgy vélik, hogy csak egy kolónia volt. A "Fushigi no Umi no Nadia"-ban Thartessos-t úgy említik, mint Blue Noah-t (azaz 'Kék Noé'-t), a földre hullott bárkát Afrika (talán Zaire?) egyik részén (legalábbis ez derül ki a sorozatból.... tudjátok, oroszlánok... szavanna...).

Tehát semmi valós összeköttetés nincs az eredeti Thartessos-szal, hacsak nem az atlantiszi eredet. Valami azonban fura.... Az olasz verzióban (nem tudom, hogy mindenhol így volt-e) Nemo, Grandis egyik álmában megszólalt spanyolul.... vajon csak véletlen egybeesés? Ismerve Anno szenvedélyét a részletek iránt, ez nem igazán tekinthető véletlennek....

 

Nadia mamája:

Nadia édesanyja körülbelül háromszor tűnik fel a sorozatban. Például, amikor Nadia a tengerbe akarja dobni a Blue Water-t, feltűnik egy-két másodpercre. Az (és ez!!) a kép pontosan ugyanolyan, mint az a spanyol szobor, melynek neve "Elche asszonya", és melyet kb. 2500 évvel ezelőtt készettek. Egy papnőt ábrázol. Kicsit irónikus is, hogy, az elkészítésének dátuma miatt archeológusok "Atlantisz papnője"-ként is emlegetik. Újabb véletlen egybeesés vagy Anno már tudott minderről?

 

Atlantiszi ábécé:

A sorozat nézése közben biztos sokaknak feltűnt, mennyire hasonlít az atlantiszi ábécé az aztékhoz. Az aztékok a (gazdag és hatalmas, de elsülyledt) civilizáció leszármazottjainak tartották magukat. Még egy hasonlóság rejlik abban, hogy a napot hasonlóan rajzolják... (hasonlóan ahhoz a szimbólumhoz, amely a Red Noah - 'Vörös Noé' - hegyének tetején van J).... újabb véletlen?

 

Új-Atlantisz:

Most pedig nézzük meg a következő, nagyon érdekes (de sajnos igaz) történelmi vonatkozást...

Amióta Platón könyveit 1800 körül megtalálták, elméletek hada látott napvilágot Atlantisszal és egész mitológiai vonatkozásával kapcsolatban. Ugyanúgy, mint manapság, voltak csoportok, akik Istennek tekintetették magukat, stb. stb... És természetesen voltak olyanok is, akik Atlantisz túlélőinek vallották magukat! Ezek közül egy csoport sajnos elég híressé vált 1880-ban. Ez a "Societé pour le nouveaux Atlantis", azaz "Neo Atlantisz Egyesület", melyet olyan emberek alapítottak, akik az elveszett civilizáció leszármazottjainak vélték magukat, és akik mindezt újjá akarták építeni!

... természetesen sosem derült fény arra, hogy milyen módon szereztek tudomást "valódi" származásukról...

Az viszont tény, hogy akkor váltak híressé, amikor a párizsi Sorbonne Egyetemen egy találkozót tartottak egy rivális csoportosulással (Societe d'etudes Atlanteennes" - Egyesület Atlantisz tanulmányozására). A találkozót azonban könnygázzal oszlatták széjjel, miközben atlantiszi szimbólumokat lobogtattak. "Különös", hogy ezek a szimbólumok hajszál pontosan ugyanolyanok voltak, mint az a szem-szimbólum, amit a "Fushigi no Umi no Nadia"-ban a Neo Atlantis-iak használtak! Senki sem tudja, hogy Anno folytatott-e kutatást ilyen téren, mielőtt a sorozat elkészült... természetesen mindez lehet puszta véletlen is...

 

Földrajz!
Miközben a sorozatot néztem, gyakran elgondolkoztam azon, hogy a sorozatban szereplő földrajzi nevek valódiak-e, vagy csak Anno és társai szüleménye. Vegyük például a híres Kermadec-Árkot (nézd meg az "Extrás" oldalamat, melyen a Laserdisc-eken lévő Bonus-részekrő van szó), ahol Gargoyle repülő erődje elleni csatája után a Nautilus elsüllyedt.

Valóban létezik?

Igen!!

Ez egy mély árok a Csendes-óceán mélyén, Új-Zélandhoz közel, amint a képen láthatod ----->

A sorozatban szereplő összes adat pontos: a mélység, a név, és elég távol
van kereskedelmi útvonalaktól, és tény, hogy SZÁMOS kis sziget található a közelében! Tehát azok közül az egyik a Lincoln sziget!
JJ

Kermadec Árok 10047 méter (Új Zéland)

De folytassuk.... Nemo azt mondja Jean-nak és Nadia-nak, hogy a Déli sarkra még senki sem jutott el. Ez igaz, bár volt volt egy expedíció a késő 1700-as években. De még a Déli sark partjaira sem értek el! Az első "komoly" expedíciót a 20. század elején indították el.

Aztán... ha már a Red Noah-nál jártunk... egy atlantiszi őr jelenti Gargoyle-nak, hogy megtalálták a koordinátáit: Északi szélesség 7° és keleti hosszúság 62°.

Északi szélesség 7° és keleti hosszúság 62°

 

Ahogy már "fentebb" láthattátok, ezek a koordináták az Indiai-óceán egy pontjának felelnek meg, közel az afrikai partokhoz. És, a 35. résznek köszönhetően tudjuk, hogy ahhoz Thartessos elég közel van...Copyright© Max 2001-2002. All rights reserved ®

Kérlek, mindezt saját (tehát ne publikus) célra használd. Köszönettel Karalyos "Brigichan" Brigittának!!