NADIA & VALÓSÁG!
(©Tamarro Forever)

- 2. rész -


2. rész

A Párizsi Világkiállítás 1889-ben - Kémia - Nebula M-78 - Ádám és az óriáso - Az élet fája - Bábel tornya

Ugrás a 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 részhez
Vissza a Nadia & valóság főoldalára


A Párizsi Világkiállítás 1889-ben

Az 1889. május 6. és október 31.-e között megrendezett l'Exposition Universelle de Paris (azaz a Párizsi Világkiállítás) látogatók millióit vonzotta. A 96 hektáros Champ de Mars területén állították fel. A résztvevők száma (30,000,000 fő) összesen több, mint a kétszerese a tervezett 13,000,000-nak. A kiállítás újdonsága az elektromosság volt, ami nagy méretben megnövelte a nyitvatartás hosszát. Tehát egy hét ott valóban király nyaralás lett volna Jean számára -- bár biztosan egy vagy két hónapot maradt volna.

The Eiffel Tower ! A kiállítás szimbóluma kétségkívűl a 300 méter magas, 6600 tonnás Tour d'Eiffel (Eiffel-torony), melyet 100 pályamű közül választottak ki. Annakidején a döntést majdnem egyhangú helytelenítésseé hozták meg, de ezek az érzések megváltoztak, mivel a torony fontos szerepet játszott az expo megnyitóján. A "nagyon nagy épületek" kategóriájában feltétlenül meg kell még említenünk a "Galerie des Machines"-t ("Mérnökök Csarnoka"), melynek alapterülete túllépte a 83,500 négyzetkilométert (költségei 300,000 dollárt tehettek ki). Ez volt akkoriban a legnagyobb területű építmény.

Egy Nadia-rajongó szemszögéből talán a legfontosabb esemény a repülőgép-verseny. Nos, miután számos mérnöki és tervezői periódust átnéztem, azt kell mondanom, hogy ilyen esemény nem történt meg. Viszont léteznek olyan újságcikkek 1889-as expo-ról, melyek repülési próbálkozásokról adnak számot. Egy gyors üldözésről az expo keretein belül sajnos nem esik szó, és hiába kerestem olyan cikkeket is, melyek egy változtatható szerkezetű hőlégballonos gépről tudósítanának, mely mindebben részt vett volna. Ez van..... -- Már csak azt szeretném tudni, hogy sikerült Hanson-nak elkészíteni a Gratan robotkezeit.

[a cikk szerzője Brad Ackerman - Minden jog fenntartva]


A Nevek kémiai eredete?

Ez egy nagyon mulatságos, de ugyanakkor rendkívűl érdekes észrevétel a nevekkel kapcsolatban, melyek a sorozatban szerepelnek. Könnyen meg is érthető, ha francia vagy olasz vagy, vagy ismered ezen országok névadoptációit.

Ha megnézzük közelebbről a Medelejev által elkészített periódusos rendszert, könnyen megtaláljuk a nemesgázok között a 10-es rendszámú neont, mely hasonlít a Nemo-ra és Neo-ra (különösen erre). És, ha megnézed, pontosan alatta 18-as rendszámmal az Argon-t (olaszul argo-t) fogod találni. JJ

Sajnos ez Gargoyle nevével nem működik.... Ha jól emlékszem, egy "gargoyle" egy szörnyet ábrázoló szobor lehetett, mely a középkorban a kastélyok védelmére szolgált.

[Köszönet Mendoza-nak, az "angol Nadia-levlista" tagjának ezért nagyszerű ötletért!]


Csillagászat

Nebula M78.. Nadia bolygója.... De vajon valóban létezik?

Hát persze............

Nadia's...homeland

Nebula M78
Forrás: Sloan Digitális Űrkutató Intézet

Magyarázat ("forrás"): Halványkék fény és a végtelenségbe tűnő fekete por világítja meg az M78-at, az Orion-konstelláció egyik ködének tükröződését. A por nemcsak elnyeli a fényt, hanem sok fényes, kék színű csillag fényét is visszatükrözi. Ez a kék szín erősödik napppali fénynél. Az "M78 kb. 1600 fényévre van tőlünk és kis teleszkóppal is látható (ez azt jelenti, hogy a fénynek ennyi évre van szüksége, hogy odaérjen). Az "M78" a nagyobb Orion Molekuláris Csillagködhöz tartozik, mely magába foglalja a Nagy Orion-ködöt.

Személyes megjegyzés: OK, ez egy szép kis leírás a ködről és a kép is nagyon jó.... de... észrevettetek valami furcsát? Nem emlékeztek, mit mind Nadia a 35. részben?

{Nadia} A mi VALÓDI otthonunk. 277.5 fényévre van innen.

277.5? Nem 1600 fényév? Ez lenne az első ellentmondás az egész sorozatnál... de nagy (99%) az esélye annak, hogy csupán fordítási hibáról van szó (hasonló történt Hamahama életkorát ileltően... ugyanis NEM 13, hanem 21 éves... J).


Ádám, óriások és hódítók:

Emlékeztek rá, hogy az utolsó részek egyikében Gargoyle körbevezeti Nadia-t a Red Noah-n ('Vörös Noé"-n), bemutatva neki, mit neveztek az atlantisziak az ő "első kísérletüknek, szolgák teremtésére". Az a hatalmas ember, mely túl nagy volt az atlantisziaknak (és így használhatatlanná vált), Ádám, mely, a Biblia szerint az első ember, kit Isten teremtett. Érdekes, hogyan keveredik Ádám és sok már vallási elem történelmi és tradícionális történetekhez. A maják naptára szerint, például, 5 kor létezik: az első 4082 évig tartott, és neve az "Óriások kora". Mindegyik periódus egy katasztrófával végződik (mondjuk az atlantiszival, például..).Aztán, az Amerikában őshonos inkák és aztékok mind emlékeznek hőstörténeteikben egy olyan isteni szerepű figurára, aki Kelet felől jött, és elhozta a két civilizáció számára az új tudományokat. Fehér bőrű volt, uralkodott a természet elemei fölött, és később visszatért szülőhelyére. Ez engem a spanyol konkvisztádorokra (hódítókra) emlékeztet... Ezek a hódítók mindent leromboltak, ami az útjukba került, figyelmen kívűl hagyva idegen és egzotikus kultúrákat.....


A Világ Fája:

[a 19. részből]

{Jean} Az mi volt? Úgy nézett ki, mint egy fatörzs.
{Nemo} Az is volt.
{Nemo} A Világ Fája.
{Jean} A Világ Fája?
{Nemo} Igen. A gyökere szerteágazik a Földön, és koronája az Égbe nyúlik.

****

Tree of Knowledge Mint az oktáv, a spirál, a mandala vagy a fraktál, egy fa képe mindig is a valóság szimbólumaként szolgált. A sokszínűséget (ágak, gallyak és levelek), az egységet (a törzs), a láthatóságot (a fa föld feletti része) és a láthatatlanságot (a fa föld alatti részei - a gyökerek) jelképezi.

A Világ Fája számos ősi kultúrában jelen volt, az Élet Fája, a Tudás Fája,
az Ékesszólás Fája vagy más néven.

Az izlandi Edda-mitológiában az óriási kőrisfa, Yggdraszil köti össze gyökereivel a világokat és lombjával beteríti a földet. Három gyökerénél Askrt, Jötungheim és Niflheim található, valamint a Tudás Forrása (melyet Mímir őriz) és az (Urd által őrzött) Sors Forrása. Hvergelmir (a bömbölő bika) minden folyó forrása. A tong-fiji teremtéstörténetben az elején találkozunk az "Ékesszólás Fájával", amely, mint a hatalmas Iggdraszil, az istenek székhelye, és a fa az Élet Vízének forrásánál emelkedik. A három világot a világfa három része reprezentálja - az ágak, a törzs és a gyökerek. Az ágak közt élnek az istenek, a középső rész az óriások birodalma, a gyökereknél pedig az alvilág található.

A Bhagavad-Gita az Asvattha-ra utal (Ficus religiosa, másnéven Bodhi-fa), vagyis a világfára, melynek a gyökerei a menyországban erednek, és a törzse és ágai a föld felé merednek. A levelei a Veda-k (Szentírás), az ágai a három magatartásformának felelnek meg (guna-k), a kisebb ágai pedig az érzékelőszervek.

A fejjel lefelé áló fa (a nagy Nyagrodha-nak - Ficus bengalensis - megfelelő növény, melynek ágain gyökerek, gyökerein pedig ágak nőnek) az univerzumot mutatja be, amint az kiemelkedik a sötétségből.

Az irodalmi szimbólumok mellett van egy másik, metaforikus értelmezés is. A Kabbala (ezoterikus zsidó vallás, melyet később a hermetikus tudományok alkalmaztak Qabalah néven alkalmaztak) rendszerében is jelen van az Élet Fája, magába foglalva a tíz Sephirot-ot és a huszonkét összekötő elemet.

Az Élet Fájának elmélete a 19. században is felbukkan a darwinista Ernst Heakel filozófus írásaiban, aki elsőként tekintett az élő organizmusokra, mint egy filogenetikai fára.

[a cikk "innen származik. Szerzői jogdíjak az alkotónál]


A Bábel Tornya:

Lent látsz két képet: az első a Nadia-beli Bábel-torony (22. rész), a második pedig, az eredeti festmény, melyet évszázadokkal ezelőtt festettek. Hát nem hasonlóak?

La NOSTRA Torre di Babele

La "Vera" Torre di Babele

Itt pedig a Bábel tornyához kapcsolódó részletek a Bibliából (Károli Gáspár fordítása):

Genezis 11:1-9.

A Bábel tronya
(V. ö. 1 Krón. 1,24-27.)

11.
Mind az egész földnek pedig egy nyelve és egyféle beszéde vala. 2. És lőn
mikor kelet felől elindultak vala, Sineár földén egy síkságot találának és
ott letelepedének. 3. És mondának egymásnak: Jertek, vessünk téglát és
égessük ki jól; és lőn nékik a tégla kő gyanánt, a szurok pedig ragasztó
gyanánt. 4. És mondának: Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot,
melynek a teteje az eget érje, és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne
széledjünk az egész földnek színén. 5. Az Úr pedig leszálla, hogy lássa a
várost és a tornyot, melyet építenek vala az emberek fiai.

A nyelvek összezavarodása
6. És monda az Úr: Ímé e nép egy, s az egésznek egy a nyelve, és munkájának
ez a kezdete; és bizony semmi sem gátolja, hogy véghez ne vigyenek mindent,
a mit elgondolnak magukban. 7. Nosza szálljunk alá, és zavarjuk ott össze
nyelvöket, hogy meg ne értsék egymás beszédét. 8. És elszéleszté őket onnan
az Úr az egész földnek színére; és megszűnének építeni a várost. 9. Ezért
nevezték annak a nevét Bábelnek; mert ott zavará össze az Úr az egész föld
nyelvét és onann szeleszté el őket az Úr az egész földnek színére.

Ez az esemény valamikor a Vízözön után történt, melyet a Genezis 7.-nél
megtalálunk. Nagy teológusok a Bábel tornyának építését 500 évvel a Vízözön
utánra teszik (ami márt csak azért is tűnik logikusnak, mert ekkorra
nőhetett meg a népesség annyira, hogy szükségesnek érzeték egy város
megépítését - a tornyot már annál kevésbé). Úgy vélik, maga a torony egy
körkörös zikkurat, vagy egy lépcsős piramis. Ez a szerkesztési mód azt a
vallási folyamatot mutatja, amint az ember isten felé emelkedik és vele
egyenlő hatalomra tesz szert. Ez volt a torony rendeltetése, "melynek a
teteje az eget érje".

De vajon miért döntött Isten úgy, hogy szétoszlatja az embereket és hogy
összezavarja a nyelvüket? Erre a választ a Genezis 1:26-28.-nál találjuk
(általános megnevezése: Dominio Mandante):

Genezis 1.

Az ember Isten képmása
26. És monda Isten: Teremtsünk emnert a mi képünkre és * hasonlatosságunkra;
és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész
földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle álatokon. (* rész 5,1.1 Kor.
11,7 Kol. 3,10.) 27. Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten
képére teremté őt: férfiúvá * és asszonynyá teremté őket. (* Máté 19,4. Márk
10,6.) 28. És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és
sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és
uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó
mindenféle állatokon.

Tehát a nyelvek összezavarása volt a büntetés.

[Hálás köszönet LodeRunner-nek a a szövegért és a kommentárokért és Brigichan-nak a képért!!]Copyright© Max 2001-2002. All rights reserved ®

Kérlek, mindezt saját (tehát ne publikus) célra használd. Köszönettel Karalyos "Brigichan" Brigittának!!