NADIA & VALÓSÁG!
(©Tamarro Forever)

- 3. rész -


3. rész

Neo trónterme

Ugrás a 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 részhez
Vissza a Nadia & valóság főoldalára


Goya festménye: Saturnus felfalja egyik fiát:

A 22. részben Neo feje fölött látható egy nagyon híres és ijesztő Goya-festmény: Saturnus felfalja egyik fiát... észrevettétek?

Néhány megjegyzés...

- Ezek a Gainax-iak hihetetlenek!! Minden kulturális utalás azt erősíti meg, hogy a "Nadia" az anime-történelem legkiemelkedőbb alkotása, igazi mestermű!!

- Miért pont ezt a képet választották? Úgy tűnik, az a rejtett üzenete, hogy egy zsarnok el fel akarja számolni a világ politikai erőit, mint ahogy azt Neo Atltantisz szeretné.

- Ezért fontos megfigyelnünk, hogy amíg az eredeti festményen Saturnus-nak (vagy más néven Chronos-nak) KÉT szeme van, addig a Nadia-belinek csak EGY, hasonlóan a neo-atlantiszi szombólumhoz.

 

Információk a festőről és a képről

FRANCISCO DE GOYA Y LUCIENTES (1746-1828)

Freskó, átültetve vászonra
Museo del Prado, Madrid, Olaszország

Ez a festmény egy azon tizennégy közül, melyeket a "sötét festmények"-ként emlegetnek. 1819-ben Goya lakást vásárolt a madridi Manzanares folyó partján ("Quinta del Sordo"), és a nappaliját és ebédlőjét dekorálta ezekkel a képekkel. Hetven évvel azután, hogy elkészültek, az akkori háztulajdonos úgy döntött, leszedeti és vászonra ülteti át őket, mert állapotuk nagyon megromlott. Pár évvel később a spanyol államnak adományozta őket. A "Saturnus felfalja egyik fiát" az ebédlőben volt, öt másik képpel együtt. Mitológiai témát ábrázol Saturnus-ról - más néven Cronos-ról -, akiben korának egyik reprezentatív figuráját látja. Ahogy az idő is elpusztít egyszer mindent, amit megteremtett, úgy Saturnus is felfalta mindegyik gyermekét, melyekkel felesége, Cibélé megajándékozta. Félt, hogy megfosztják trónjától…

(szerzői jogok az alkotónál - nem nálam)

 

Még több festmény a trónteremben:

Ez OLYAN izgalmas! Az egész trónterem tele van híres festményekkel! A "Saturnus felfalja egyik fiát" c. képen kívül (mely Neo feje fölött van) számos híres műkincset felfedezhetünk…

 

„MÁJUS HARMADIKA” (F. Goya)

Még egy Goya-festmény! Nem valami könnyű észrevenni (nézd meg a fenti képed, és rájössz, miért…::), még akkor sem, ha többször is feltűnik. Alapvető információk a festményről:

Olajfestmény
Museo del Prado, Madrid

1814-ben, amikor a spanyolok legyőzték Napóleont, Francisco Goya a következő kéréssel állt a spanyol kormány elé (saját szavaival élve): "Hadd örökítsem meg ecsetemmel a legemlékezetesebb és leghősiesebb pillanatokat, melyekben dicsőséges forradalmunk legyőzte Európa zsarnokát!" VII. Ferdinánd spanyol király megbízta Goya-t két nagy festmény elkészítésével: a "Május Másodika" (1808) és "Május Harmadika" (1808) című képek a francia megszállás (1808-1814) felemelkedését és brutalitását hivatottak megörökíteni.

A "Május Másodika" c. kép ellensúlyozásaként a "Május Harmadika" egy olyan valós esemény leképezése, melynél Madrid polgárait könyörtelenül lemészárolták. Itt az előző festményben uralkodó káoszt felváltotta a szigorú kompozíció, mely hátborzongató hatást kelt. A korábbi képen már halott madridi férfi egy fehér inges térdelő alakká változott ezen a festményen. A szétszórt és sérülékeny francia katonaság itt arctalan kivégzőosztaggá alakult. Az előzőleg átlós kompozíció most horizontális; a színek sokkal erőteljesebbek; az "a vékonyabban, de többet" festési stílus átalakult "többet, és még agresszívabban" stílussá.

(szerzői jogok az alkotónál - nem nálam - a forrás "itt" található. Érdemes megnézni, ha érdekel a téma. Nagyon köszönöm Erik-nek.)

 

"LA NASCITA DI VENERE" („Vénusz születése”) - Sandro Botticelli

A világ művészetének egy remekműve. Kincs, melyet öt évszázada festettek Olaszországban és mely világszerte híres. Mit is mondhatnék? Neo előnyben részesítette a festményeket, ez nem is kérdéses. J

Alapvető információk a képről:

1485 - Tempera vásznon
Firenze (Olaszország), Uffizi

A patrónus, aki megrendelte a Bitticelli-festményt a vidéki villájába, a gazdag és befolyásos Medici család tagja volt. Vagy ő, vagy művelt barátai elmondták a festőnek, hogyan képzelték el az ókorban Vénusz istennő születését. E férfiak szerint az istennő születését, mely által az isteni szépség a földre került, misztikum övezi. Képzelhetjük, hogy a művész azonnal munkához látott, hogy méltó módon jelenítse meg ezt a mítoszt. A képen végbemenő eseményeket könnyen meg lehet érteni. Vénusz kiemelkedett a vízből egy hófehér kagylón, melyet szárnyas istenek rózsasziromeső közepette a part felé visznek. Amint kilépne a partra, egy nimfa terem előtte, hogy testét rózsaszín palást alá rejtse. Kép minden eleme tökéletes harmóniát sugároz. Botticelli Vénusza olyan gyönyörű, hogy szinte észre sem vesszük, hogy nyaka természetellenesen hosszú, vállának tartása és jobb karjának görbülése is fizikailag megoldhatatlan. Ezt a világi témájú képet Botticelli vászonra festette, ami nem bírt olyan hihetetlen kifejezőerővel, mint az udvari és templomi fametszetek. Egy fafelület valószínűleg nem is lenne alkalmas egy ilyen fokú alkotáshoz. A 15. századi Itáliában a vászon volt a leggyakrabban használt felület, amire világi és pogány témájú festményeket festettek, megrendelésre.

(szerzői jogok az alkotónál - nem nálam - a forrás "itt" található. Érdemes megnézni, ha érdekel a téma. Nagyon köszönöm Erik-nek.)

 

„A SIKOLY”
(vagy „A SÍRÁS" – E. Munch)

Amint lent is látjátok, ez egy anakronisztikus kép. 1893-ból való!

Alapvető információk a festményről:

1893 - Tempera és pasztell

Edward Munch leghíresebb alkotása nagyon nagy népszerűségre tett szert, különösen a második világháború óta. Talán pont az a félelem, amit a művész ábrázol, lett olyan elterjedt az elmúlt évtizedekben?

Az előtérben, egy korláttal szegélyezett deszkaúton egy alakot látunk: kezeivel az arcához kap, szemei meredtek, a szája tátva. A távolban két úriembert láthatunk, mögöttük pedig dombok és fjordok alkotják a tájképet.

(szerzői jogok az alkotónál - nem nálam - a forrás "itt" található. Érdemes megnézni, ha érdekel a téma. Nagyon köszönöm Matteo-nak és Markus-nak)

 

"NUDO SDRAIATO A BRACCIA APERTE"
(Meztelen no hanyatt fekve, szétvetett karokkal – Amedeo Modigliani)

A legnagyobb anakronizmus: Modigliani ezt a képet 1917-ben festette!

Alapvető információk a képről:

(1917)

Modigliani 1916-ban kezdett el dolgozni aktsorozatán. Olajfestményeinek egy tizedét ez a több, mint harminc aktkép teszi ki. Érdekesség, hogy soha sem használta azokat a nőket aktmodellként, akikkel hosszan tartó kapcsolata volt (pl. Beatrice Hastings vagy Jeanne Hebuterne). Helyettük Modigliani jobban kedvelte a cselédlányokat vagy pincérnőket, de dolgozott professzionális modellekkel is, hiszen a szüksége volt a képkereskedők fizetségére.

(szerzői jogok az alkotónál - nem nálam - a forrás "itt" található. Érdemes megnézni, ha érdekel a téma. Nagyon köszönöm Matteo-nak.)

 

„AZ ARNOLFINI FRIGY”
Jan Van Eyck

Csodálatos, ugye?

Alapvető információk a képről:

1434 - Olajfestmény
National Gallery, London

A festmény azért ezt a tradicionális címet kapta, mert Giovanni Arnolfini és
Giovanna Cenami 1434-ben, Burges-ban kötött esküvőjének "házasságleveleként"
szolgált. Arnolfini olasz kereskedő volt, míg neje egy kereskedő lánya.
Valószínűleg megkérték a festőt, hogy szemtanú szemszögéből örökítse meg a
történteket. Mint ahogy egy jegyző is jelen volt, hogy bizonyítsa ottlétét e
komoly eseményen. Ez megmagyarázná, miért helyezi bele a festő a képbe egy
jól látható helyre a nevét egy latin sorral együtt: "Johannes de eyck fuit
hic ("Jan Van Eyck itt járt"). A szoba hátsó falán lógó tükörben az egész
jelenetet hátulról látjuk, és úgy tűnik, látszik a festő és a szemtanú is.

(szerzői jogok az alkotónál - nem nálam - a forrás "itt" található. Érdemes megnézni, ha érdekel a téma. Nagyon köszönöm Matteo-nak.)

 

"PIETA"
Giovanni Bellini

Gyönyörű… egyszerűen gyönyörű… Bellini egy zseni…

Alapvető információk a képről

Tempera
Pinacoteca di Brera, Milánó, (Olaszország)

Bellini sok tekintetben a velencei művészet változásainak elindítója volt. A velencei művészek közt Bellini dédelgette a "tónusozás"-nak nevezett új, kialakuló stílust, melynek lényege, hogy a rajzok és grafikák fontossága csökkent, amíg a színeket és a fényfoltokat erősen kiemelte. Mire Tiziano elkezdte művészi pályáját, az idősödő Bellini újabb formabontó hatást ért el azzal, hogy mitológiai és allegorikus jelenetekkel kapcsolta össze a bibliai témájú képeket. Ez az új stílus uralkodott a 15. században.

(szerzői jogok az alkotónál - nem nálam - a forrás "itt" található. Érdemes megnézni, ha érdekel a téma. Nagyon köszönöm Matteo-nak.)

 

„ÁDÁM TEREMTÉSE” - Michelangelo

Alapvető információk a képről:

1510 - Freskó
Sixtus-i Kápolna

Egy csodálatos jelenet a Sixtus-i kápolna mennyezeti freskói közül: Isten megteremti Ádámot. Isten ujjának érintésére az újonnan teremtett Ádám életre kel. Ez a remekül ábrázolt, szimbolikus teremtési jelenet a legközismertebb és leginspirálóbb művészi alkotások közé tartozik. 1505-ben II. Julius pápa rendelte meg a templom freskóit. A közelmúltban egy orvostanhallgató megjegyezte, hogy a freskó jobb oldala, mely Istent és az angyalokat ábrázolja, megtévesztően hasonlít az emberi agyra! Ha több infóra vágysz, kattints "ide" és/vagy "ide"!

(Nagyon köszönöm Nadége-nek!)

Szeretnék megkérni mindenkit, hogy ha felismertek egy újabb festményt, "írjatok" és akkor az is felkerül majd erre az oldalra. A festő vagy a festmény címe már elég lenne a kutatás elkezdésére. Nagyon köszönöm.Copyright© Max 2003. All rights reserved ®

Kérlek, mindezt saját (tehát ne publikus) célra használd. Köszönettel Karalyos "Brigichan" Brigittának!!