NADIA & VALÓSÁG!
(©Tamarro Forever)

- 4. rész -


4. rész

Electra hálószobája - Földalatti alagutak - A só kérdése! - Cirkuszkocsi - Világvége 1899-ben - Ősi japán szörnyek

Ugrás a 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 részhez
Vissza a Nadia & valóság főoldalára


Electra hálószobája:

Előszöris, nem fogunk a kulcslyukon át leskelődni! J Hm.. csak egy kicsit J Észrevettétek már azt a három posztert a hátsó falán? Vajon tényleg léteznek?

Kétségek? JJ

Shakaru's painting  (Thanks to Kakugo) A bal oldalon lévő képet Toshusai Sharaku (17?? - 1801?), a japán fametszetek egyik legkreatívabb és legtehetségesebb mestere készítette. A kép abban a 140 tagú képgyűjteményben szerepel, amelyet rövid festői tevékenysége alatt készített.

Alkotói munkássága meglehetősen rövid volt, mindössze 10 hónapig tartott; 1794 végétől 1795 elejéig. A semmiből bukkant fel, megalkotta legfantasztikusabb műveit, majd ugyanolyan gyorsan el is tűnt.

Szeretnél többet megtudni Sharaku-ról? Kattints "ide" vagy "ide".

Katsushika Hokusai (1760-1849) neve szerte a világon ismert, mint a legreprezentatívabb japán művész, akit a Föld a hátán hordott. Egész életén keresztül festett, ezért művei szinte megszámlálhatatlanok. Hatvan éves korában készült el azzal a képsorozattal, melynek címe "A Fuji-hegy hatvan képe". Electra szobájában ebből a sorozatból láthatunk egy képet: Kanagawa oki nami ura (Kanagawa nagy hullámai), mely most a new york-i Metropolitan Művészeti Múzeumban található. J Kattints a képre, ha többet szeretnél tudni Hokusai-ról. Kanagawa oki nami ura (The Great Wave Off Kanagawa)
Stainlen's poster A harmadik posztert Theophile-Alexandre Steinlen (1859-1923), készítette; ő is a szecesszió stílusában alkotott, ezért keverhetőek össze művei Toulouse-Lautrec-ével. Lausanne-ban, Svájcban született, 22 évesen Párizsba költözött, hogy művészi karrierjét megkezdhesse. Hamar népszerűvé vált, és ezrével ontotta magából a képeket: illusztrációkat, rajzokat és festményeket. Műveiből emberiesség és szociális érzékiség árad.

Már csak egy dolog maradt hátra... Az Electra szobájában függő poszter neve "Csokoládé", és 1895-ben készült! Tehát HAT évvel később, mint a sorozat (1889)! Egy anakronizmus!

(köszönet Kakugo-nak, Eymerich-nek és Erik-nek)

 

Föld alatti alagutak:

Föld alatti alagutak... emlékszel rájuk?

[a 37. részből]
{Jean} Ó, WOW! Ilyen alagutak Afrika alatt... Ez eszméletlen!
{Electra} Nem csak Afrika. Öt kontinens és hét tenger alatt húzódnak. Ilyen gyorsító alagutakkal bárhova eljuthatsz.
{Jean} Ezeket is az ősi atlantisziak készítették?
{Electra} Igen.

[a 9. Omake-ból]
{Electra} Szerencsésen elkaptunk egy áramlatot, amely egy olyan gyorsító alagúthoz vezetett, melyet még a régi atlantisziak építettek. Ha eddig sikerült, innentől már nem érhetett baj minket. De hogy az alagútba bekerüljünk, az hajó összes energiájára szükségünk volt.

Ehhez a témához kapcsolódó említéseket találhatunk Tibetben és annak ősi kultúrájában. Egy angol kutató éveket töltött azzal, hogy az útjába eső összes legendát megvizsgálja, és talált olyan szövegrészleteket, melyek hasonló föld alatti alagutakról tesznek említést. A legendák szerint ezekhez a felszínről barlangok vezetnek. Egy térképet is rajzolt ezekről az alagutakról, mind az öt kontinens alatt, hangsúlyozva, hogy ezek mind mesterségesek, tehát nem a természet alkotta őket.

E föld alatti világ lakóiról számos ókori könyv úgy számol be, mint "szellemi vezetőjük által irányított" emberekről, akik "elmenekültek a föld felszínéről, hogy föld alatti városokban éljenek, melyeket alagutak kötnek össze a fővárossal".   Talán Atlantisz? A "Blue Noah" ('Kék Noé') is hasonló föld alatti város volt, nem? J

(köszönet Davide Dion-nak)

 

A só kérdése!

Úgy tűnik, különös oka van annak, hogy Gargoyle sóbálvánnyá változott... Tény: a Biblia egy passzusa (Genezis XIX. 12-29.) leírja, hogy egy csapat angyal érkezik Szodoma városába, hogy figyelmeztessék Lótot és családját a város pusztulásáról, a másikkal, Gomorrával együtt. De Lót felesége nem engedelmeskedik az isteni parancsnak, miszerint úgy vonuljon ki a városból, hogy ne tekintsen vissza, miközben a várost tűzeső puszítja (a "Nadia"-ban az eredeti Bábel tornya által pusztultak el). Ezért sóbálvánnyá változik.

Érdekes hasonlóság... Túl sok a véletlen egybeesés... A 7. részben Gargolye így szól Nadia-hoz: "Ma éjjel megutatom neked azt az isteni fényt, és annak erejét, mely annakidején elpusztította Szodomát és Gomorrát"... Aztán, a 39. részben, Nemo azt parancsolja neki, hogy ne nézze a Blue Water fényét, de ugyanúgy, mint Lót felesége, Gargoyle is ellenszegül, és ezért sóbálvánnyá változik.

 

Jean cirkuszi kocsija:

Vajon csak Gainax egy találmánya? Nem! Nézd meg az alul lévő két képet! Úgy tűnik, hogy Kerry McLean kifejlesztett egy, a "Nadia"-rajongók számára már ismert járművet!  

Most már csak azon csodálkozom... hogy McLean magától találta ezt fel, vagy a sorozat ihlette? Vagy, fodítva, Gainax rábukkant erre a fotóra, és felhasználta az első epizódhoz?

JULY 2002 UPDATE: More news about the moto-wheel ! Click here

La monoruota di McLean... (©Focus)

La monoruota del circo...Ispirata o ispiratrice?

 

A világ vége 1899-ben:

Ayrton (Eaton) a 28. rész elején, a "Terror királya" előtt állva megemlít egy próféciát, mely szerint 1899. hetedik hónapjában eljön a világvége. Ha hiszitek, ha nem, ez a prófécia VALÓBAN létezik, és Nostredamus híres könyvében szerepel. Így szól: [részlet Erika  Cheetham: A Nagy Nostredamus-könyvéből - fordította Vajda Gábor - X, 12)

1999 évében (és nem 1899-ben.... vajon utalás
Eaton/Ayrton hülyeségére??)
Hét hónap után
A terror király eljön...
 

Satöbbi, satöbbi. Érdekes, ugye?

 

Ősi japán szörnyek:

Ugye emlékszel Eaton-ra, és az ő meséire a "Terror királyáról"? Vagy, inkább, a Terror királyairól, hiszen három különböző lényt említett (egy kövér szörnyet - Hanson -, egy sovány, de mégis erős lényt - Sanson -, és egy vörös hajú boszorkányt - Grandis).

Nos, mindhárom lényt ihlethette az ún. Oni, az ősi japán legendákban szereplő gonosz szörnyeteg.  

Az oni-k olyan démonok, melyek a japán mitológia szerint az emberek gonosz karmájából születtek. Általában úgy jellemzik őket, mint kövér és hatalmas órásokat, szarvakkal és hatalmas szájjal (mint ahogy Eaton leírta Hanson-t - nézzétek meg a legfelső képet a bal oldalon). A szokások szerint a nőnemű oni egy elbűvölő szépségű, vonzó nő, aki ijesztő démonná tud változni (talán még vörös hajú is *smile*). És általában szűk, tigriscsíkos ruhákat hordanak (lásd a harmadik képet bal oldalon).

Ezek a szörnyek ugyancsak használhattak különféle fegyvereket, különösen durvákat (mint tűs buzogányokat), és városokat pusztítottak el.  

Még két dolog, amt közelebbről meg kell vizsgálnunk...

  • Szintén ősi japán szörny a Kappa (itt: talán a Gratan J), melyen ez a 3 (lásd balra) lény utazik, és mely tonzúrával és teknőspáncéllal rendelkezik.
  • Ahogy balra láthatod, piros kör jelez egy furcsa dolgot a képen. Úgy néz ki, mint egy tipikus japán amulett, mely papírcsíkokból készül, és az emberek (ebben az esetben szörnyel J) arra használják ezeket, hogy távol tartsák a rontó lelkeket... Ha ez így van, akkor miért hordanák ezeket szörnyek? JJ

(köszönet Send-nek, Eymerich-nek, Erik-nek és ennek a két olasz oldalnak: 1 & 2)Copyright© Max 2002. All rights reserved ®

Kérlek, mindezt saját (tehát ne publikus) célra használd. Köszönettel Karalyos "Brigichan" Brigittának!!