NADIA & VALÓSÁG!
(©Tamarro Forever)

- 8. rész -


8. rész

Mitológia - Mahar-sziget - Olimpiai játékok - A Platón-féle Atlantisz-mitológia - Jules Verne

Ugrás a 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 részhez
Vissza a Nadia & valóság főoldalára


Mitológia a "Nadia"-ban

A sorozatban gyakran találkozunk mitológiai történetekre való utalásokkal. Lássuk csak:

Némésis [Nemezis]: nemcsak Gargoyle eredeti neve ez. A görög mitológiában ugyanígy hívják a bosszúállás istennőjét. Zeus és az Éj lánya volt.

A világ: az indiai mitológia megemlít egy alakzatot, ami következőképpen néz ki: egy teknős hátán négy elefánt áll, melyek egy hatalmas lemezez tartanak és mindezek körül egy kígyó lebeg, mely a farkába harapva kört képez. Mire emlékeztet ez titeket, ha nem Jean rémálmára (lásd a képet a bal oldalon)?

 

Mahar-sziget:

{Marie} Marseilles-ben születtem, 1885. április 10-én. De Marseilles-ből
semmire nem emlékszem. Közvetlenül azután, hogy megszülettem, a családom Marar-ra (Mahale-re) költözött.

Mahar vagy Mahale, ahol a titkos neo-atlantiszi bázis rejtőzik (5. rész), valójában nem létezik. De Marie úgy említi, mint a Zöld-foki szigetek részét. [megjegyzés: Marie beidézett mondatai fent hiányosak, tényleg említi a Zöld-foki- medencét]. Ez egy vulkanikus szigetcsoport Mauritánia (Afrika) közelében.

Mikor elrepülnek a sziget felett, Jean úgy véli, úgy néz ki, mint egy bánya, de miután felrobbant, a kráter kitörni készül, akár egy vulkán.

Olimpiai játékok:

Eaton (Ayrton) említi meg az ókori olimpiai játékokat, amikor megpróbálja kibékíteni Hanson-t és Sanson-t.

Az Olimpiai Játékok i.e.776-ban kezdődtek, Olympiában. A görög naptár is az olimpiák négy éves periódusához alkalmazkodott. Az ókori görögökben égett a versenyszellem és hittek a "küzdelem", a "versenyzés" és a "megmérettetés" egységében.

A görögök végső célja a győzelem volt. Az élet minden szemlélete, különösen az atlétika, eköré épült. Így hát az számított a legnagyobb dicsőségnek, ha valaki az Olimpián gyözni tudott. Az a tény, hogy az átnyújtott díj "csupán" egy babérkoszorú volt, erősíti a lényeget. Az atléták nem anyagi okokból, hanem elismerésért küzdöttek.

 

A Platón-féle Atlantisz-mitológia:

Atlantisz története a híres ókori filozófus, Platón agyában kezdődött el. Ő írta a két első, és egyben talán a legrészletesebb könyvet a témáról: a Tímaioszt és a Kritiászt. Ezek a könyvek Platón korában élt filozófusok beszélgetéseit tartalmazzák, és magukban foglalnak olyan utalásokat Atlantisszal kapcsolatban, amelyeket csak Platón említ. Tulajdonképpen a Kritiász mutatja be részletesen Atlantisz teremtését (a szabályait, törvényeit, az ott lakók életét, a kultúrát) és a sziget természeti adottságait (hatalmas ásványkészletek, virágzó flóra és fauna).

Érdekes, hogy mennyire befolyásolta Platón munkássága az animét, hiszen a "Nadia" egész története az elveszett kontinens köré csoportosul. Lentebb találsz egy gyors (és biztos hiányos) listát azokról az elemekről, melyek felbukkannak a "Nadia"-ban, és minden valószínűség szerint Platón ihlette őket. Ha komolyabban érdekel a téma, javaslom, hogy olvass el egy pár kivonatot a Kritiász dialógusaiból. Klikk "ide"

Jules Verne

Jules Verne 1828-ban született Nantes-ban, Franciaországban és 1905-ben halt
meg, Amiens-ben. Talán az egyik legolvasottabb regényíró a világon, hiszen több, mint száz regényt írt, melyek közül mindegyik eredeti, részletes és adatokban gazdag. Képes volt technikai csodákat kitalálni - mint például a Nautilus tengeralattjárót a "20000 mérföld a tenger mélyén" c. könyvben - hosszú évekkel azelőtt, hogy az első tervek elkészültek volna róluk. És, mint tudjuk, a "Nadia"-t is az ő munkái inspirálták...

Például tény, hogy a "20000 mérföld a tenger mélyén" (Nemo, Nautilus, az Abraham Lincoln, tengeri szörnyek) mellett még a "80 nap alatt a Föld körül" is forrásként szolgált az anime számára. Az "5 hét léghajón" a Gartan afrikai kalandjait idézi, a "The floating Island"?-ben egy hatalmas, úszó szigettel találkozunk (Vörös Noé? :), melyet egy utópisztikus és futurisztikus társadalom épített. A "Bégum 500 Milliójá"-ban egy technikai zsenivel, Schultze-val találkozunk, aki megépíti a maga hatalmas iparvárosát, a Stadtstahl-t ('Acélváros') [visszaemlékeztek a 6. részre?]. Fegyvereket épít, és hozzá egy szuperfegyvert, egy nagy ágyút (!!), hogy azzal elpuszítsa pacifista Franceville-t. Schultze meghal (mumifikálódik), amikor az ágyú felrobban. Aztán, a "Kétévi vakáció", amelyben Verne bemutatja, hogyan képesek fiatalok élni egy elhagyott szigeten, felnőtt nélkül. Itt az utalás Nadia-ra, Jean-ra, Marie-ra és King-re akár véletlen is lehet. Vagy, egy másik történet, a "Rejtelmes sziget" része, mely sokkal jobban hasonlít az anime kalandjaihoz. No és "A világ ura"? A Gratan kísértetiesen hasonlít Robour "Epouvante"-jához: mindkettő tud közlekedni földön, vizen, levegőben, bár az Epouvante-nak szárnyai vannak, és nem ballonnal emelkedik a levegőbe, mint a Gratan. [Megjegyzés: a "The floating island" című könyvnek nem találtam magyar katalógusokban megfelelőt, valószínű, hogy Max ezzel a "Rejtelmes sziget"-re utalt + az "A világ ura" címben szintén nem vagyok biztos, ugyanis van egy "Hódító Robur" című magyarul megjelent Verne-mű, lehet, hogy erről van szó.]

[nagyon köszönöm Erik-nek]Copyright© Max 2003. All rights reserved ®

Kérlek, mindezt saját (tehát ne publikus) célra használd. Köszönettel Karalyos "Brigichan" Brigittának!!