NADIA & VALÓSÁG!
(©Tamarro Forever)

- 9. rész -

9. rész

Abraham Lincoln - Trisz Megisztosz és a Bölcsek Köve -
A S.E.T.I. projekt - Le Havre, Claude Monet festménye - Egy „intermetallikus” (vagy bimetál?) összetevo… - Thomas Edison

Ugrás a 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 részhez
Vissza a Nadia & valóság főoldalára


Abraham Lincoln:

Egy, a 24. részbol származó beszélgetés…

{Nadia} Eloször is, nevet kell adnunk a déli tengerek eme paradicsomának.
{Nadia} Egész éjjel fenn voltam és ezen filóztam.
{Jean} Milyen nevet adsz neki?
{Nadia} Lincoln-sziget.
{Marie} Lincoln-sziget?
{Jean} O volt az az amerikai elnök, aki felszabadította a rabszolgákat, ugye?
{Nadia} Aha.

Ahogy Jean emlékszik, Lincoln volt az az amerikai elnök, aki az alkotmány 13. módosításában eltörölte a rabszolgaságot az Egyesült Államokban.

[Nagyon rövid] életrajz:

Abraham Lincoln 1809. február 12-én született a Kentucky-beli Hodgenwille közelében. 1865. április 14-én lelotte John Wilkes Booth, majd az elnök másnap meghalt Washington-ban.

Lincoln, az Egyesült Államok tizenhatodik elnöke végigkísérte országát annak legpusztítóbb történelmi eseményén: a polgárháborún. Eredményei és a harc végén történt mártírhalála miatt a legtöbb történész minden idok legnagyobb amerikai elnökének tekinti.

[Több infóra vágysz? Klikk „ide”]


Trisz Megisztosz és a Bölcsek Köve :

Egy, a 31. részbol származó beszélgetés:

{Robot} Ennek eredménye az volt, hogy városaik végleg elpusztultak ezen a bolygón. Végül, azok az atlantisziak, akik túlélték, egy új államot alapítottak a Pangea 2 nevu kontinensen. De egy konfilktus következtében ez is megsemmisült. Megsemmisült a Trisz Megisztosz ereje által, melynek te vagy az örököse.
{Nadia} Trisz Megisztosz?
{Robot} Valaha úgy hívták, a Bölcsek Köve.

Trisz Megisztosz? Talán… Hát persze! Ez egy utalás Hermész Triszmegisztoszra (Trisz+Megisztosz), az alkímia és a Bölcsek Kövének megalapítójára!

Joseph Wright, "The Alchemist in Search of the Philosophers Stone" - 1771 Ha a „Nadia”-ban Hermész Triszmegisztosz az atlantiszi történelem egyik osi figurája, akkor összehasonlíthatjuk a „valódi” Hermész Triszmegisztosszal, melyrol régi enciklopédiák tudósítanak: tény, hogy Hermész hermetikus tanok segítségével ki akart emelkedni az emberi státuszból, hogy istenné válhasson.

Ebben az esetben Hermész Gargoyle-hoz hasonlítható leginkább, és mindkettejükben megnyilvánul az eredendo bun: az emberi büszkeség, melyet a tudás felmagasztalt, és mely az isteni lét után áhítozik.

És a Bölcsek Köve? Az alkímia alapveto eleme az aristztotelészi doktrínák szüleménye, melyek szerint a világon minden dolog a tökéletességre törekszik. Az alkímisták az aranyat a legtökéletesebb fémnek tekintették. Ezért érezték szükségesnek azt, hogy barkácsoljanak vagy felfedezzenek egy anyagot, az úgynevezett Bölcsek Kövét, ami a durva fémet tökéletes arannyá alakítja.

Más források azonban úgy vélik, a hermetikus tanokat nem embereknek, hanem magának „Hermész istennek” kell tulajdonítani. Ebben az esetben a „Triszmegisztosz” név az egyiptomi Thot isten megfeleloje.

[Köszönet Erik-nek és Wotan-nak]


A Bábel tornyának üzenetére várunk?

2001-ben elindult a S.E.T.I.-program (S.E:T.I. = Search for ExtraTerrestrial Intelligence, azaz Értelmes földön kívüli lények után való kutatás). Tudósok 300 olyan csillagrendszert vizsgálnak, melyekben Föld-típusú bolygók is kialakulhattak. Intelligens földön kívüli lények eroteljes fényjelzéseit figyelik. Fejlett technológiával rendelkezo lények minden bizonnyal

küldenének valamilyen (lézer)fényjelzést a Naprendszerbe.

Tehát más szóval a Bábel tornyának üzenetére várunk. JJ


Le Havre, Claude Monet festménye:

Claude Monet, "Impression: sunset" Le Havre két híres festménye, a „A felkelo nap impressziója” és a „Naplemente impressziója” Le Havre kikötojét ábrázolja.

Ismerve Anno rajongását a muvészetért (ugye emlékeztek „Neo tróntermé”-re és „Electra hálószobájá”-ra? J), talán nem is véletlen, hogy Jean pont itt lakik… Tudjátok, talán keresniük kellett egy kikötovárost, ahonnan egy ifjú hajóján megkezdheti nagy utazását…

[Köszönet Wotan-nak]


Egy „intermetallikus” (vagy bimetál?) összetevo…

A 31. részben Hanson ülve töpreng a sziget valódi természetérol.

Érdekes módon írása nem csak egy falom krisz-krasz (mint ahogy az animékben és egyébb rajzfilmekben gyakran megesik), és a Gainax-beliek még realisztikusabbá akarták tenni.

Ahogy azt a bal oldali képen (melyet megpróbáltam – hasztalanul – élesíteni) is láthatjátok, egy halom nyomtatott nagybetu van Hanson papírján. De csak a két szó, az „Intermetallic Compo” olvasható. A bal oldali kép szerint ez egy bimetál összetételt ábrázoló diagram (röviden, egy olyan diagram, mely a két összetevo fúziós pontját mutatja).

Így az „intermetallic” (tehát nem „bimetallic”) szó egy tévedés lehet… Vagy lehet, hogy az „inter-„ prefixum két vagy több komponens közötti kapcsolatot jelöl…


Thomas A. Edison:

A 26. részbol származik a következo beszélgetés…

{Jean} Én tényleg egy szerencsétlenség vagyok…
{Nemo} Ne add fel.
{Jean} Nemo kapitány!
{Nemo} A mai nap baklövései a holnapi nap sikereihez vezetnek.
{Nemo} Legyen eros akaraterod és hited, és találd meg a lehetoségeket.
{Jean} Nemo kapitány…
{Nemo} A nagy találmányok is mind 99% kitartó munkával és 1% megérzéssel születtek.
{Nemo} Ezek Thomas Edison, a híres amerikai feltaláló szavai.
{Nemo} Jól jegyezd meg ezeket a szavakat és valóra válthatod Nadia álmait.

Thomas Alva Edison 1847. február 11-én született, az Ohio-beli Milan-ban. 1931. október 13-án halt meg birtokán, Glenmont-ban (West Orange), New Jersey államban.

Minden idok egyik leghíresebb és legtermékenyebb feltalálója volt. Munkássága óriási hatással volt a modern életre. Olyan találmányokkal járult hozzá a világ életéhez, mint a villanykörte, a fonográf, a kamera, valamint továbbfejlesztette a telefont és a távírót (bár már alig élt! J). 84 éve alatt 1093 szabadalmaztatott találmánya volt!! Thomas A. Edison, 1878. Photo courtesy of U. S. Department of Interior, National Park Service, Edison National Historic Site

[Több infóra vágysz? „Itt” a teljes cikk]Copyright© Max 2003. All rights reserved ®

Kérlek, mindezt saját (tehát ne publikus) célra használd. Köszönettel Karalyos "Brigichan" Brigittának!!